neděle 27. dubna 2008

BABÍ LÉTO

ČR 2001, bar., 98 min.

Režie : Vladimír Michálek
Námět, scénář : Jiří Hubač
Kamera : Martin Štrba
Hudba : Michal Lorenz
Střih : Jiří Brožek
Producent : Jaroslav Bouček, Jiří Bartoška, Jaroslav Kučera
Hrají : Vlastimil Brodský, Stella Zázvorková, Stanislav Zindulka, Ondřej Vetchý, Petra Špalková, Zita Kabátová, Jiří Lábus, Simona Stašová


Babí léto Vladimíra Michálka nekomentuje život, ale zcela a nekompromisně nás do něj ponořuje. Není to pokus o náhled na svět kolem nás, ale přímo pohled očí, které jsou sice staré, ale umí se dívat. Není to sonda do duše starého člověka, ale je to stařec sám, který nás zcela přirozeně donutí utopit se v prostorách jeho duše. Film není o stáří, ale o chuti žít a nevzdat se. Neruší zkostnatělé zásady, ale ukazuje, že lze existovat i bez nich. Babí léto je víc než láska zestárlých manželů, je to porozumění, přátelství a smysl pro toho druhého. Babí léto není filmový projekt, ale neuvěřitelně křehká projekce lidské existence.
Fandovi (V. Brodský) je sice šestasedmdesát, ale nic to neznamená ve způsobu jeho projevu. Plánuje, sní, žertuje. Každý den podléhá své klukovské duši a je obětí nesmírné chuti žít. I přes to, že to ve většině případů přináší velké potíže, nenechává se zlomit a říká, že je to tak v konečném lepší, než být mrtvý za živa. Se svým věrným kamarádem z operety Eduardem (S. Zindulka) přenášejí do běžného života divadelní role a plní si tak jinak nesplnitelné sny. Je na běžném pořádku, že vystupuje jako emeritní člen Metropolitní opery, který kupuje zámky, jako revizor, jako horolezec. Je to především také veliký dobrodinec, který by se mrknutím oka rozdal pro druhého, pokud to uzná za vhodné. Jeho manželka Emilie (S. Zázvorková) je často unavena jeho neustálými výstřelky a vtípky. Sama bere život velice vážně a napomíná Fandu, že by tak měl učinit taky. Poctivě šetří na pohřeb a vybírá parte a ostatní náležitosti k pohřbu, aby s tím pak Fanda neměl práci. Svůj život už vnímá jako téměř zakončený a Fandovy touhy učit se francouzsky či letět balónem smetává ze stolu. Fanda ale nedbá jejích výhružek, že už toho má dost. Po jednom z dalších jeho krutých žertů Emilie žádá o rozvod. Je to však moment, kdy je neuvěřitelně cítit fakt, že jeden bez druhého, i přes všechny peripetie, nechce být. Fanda se poté, co se Emilie usnese to s ním ještě zkusit, pokouší ovládat své klukovské touhy. Zůstává doma, peče s Emilií makové buchty, dost často ale jen planě kouká z okna, tatam je jeho chuť existovat. Už se vůbec s Emilií nehádá, nikam nechodí, přestává to být Fanda, na kterého byla zvyklá. Emilie si uvědomuje, že jí ten starý manžel chybí a že je pryč to, do čeho se zamilovala. S jeho kamarádem Eduardem, který byl po ochrnutí na celou pravou polovinu těla převezen na LDN, se radí, jak znovu udělat Fandu spokojeným. Není to těžké. Přichystané parte i s telefonním číslem na pohřební službu zasouvá na samotné dno zásuvky, obléká na sebe nejlepší šaty, vysypává naspořené peníze a nechává Fandu, aby jí ukázal, že život je krásný, i když třeba už spěje ke konci.

Radka Váchová

Žádné komentáře: