středa 5. března 2008

Růžový šampaňský v Táboře!

Táborské divadlo Oskara Nedbala má pro divadelní nadšence připravenou další lahůdku. Divadlo nemá svůj stálý profesionální soubor, proto na jeho prknech můžete sledovat představení mnoha hostujících souborů. Tento měsíc to bude představení s názvem Růžový šampaňský (v originále Low-Level Panic) od britské autorky Clare McIntyre, v režii známé divadelní a filmové režisérky Alice Nellis.

Clare McIntyre není na poli divadla žádnou začátečnicí. Na svém kontě má několik úspěšných a oceňovaných děl, například ´I´ve Been Running´ a ´My Heart´s A Suitcase´. Hra ´Low-Level Panic´ byla v roce 1989 oceněna Divadelní cenou Samuel Becketta. Hra pojednává o ženách, ovšem cílovým divákem jistě nebudou jen ženy. Tři asi třicetileté ženy sdílejí v jednom bytě společnou velkou koupelnu, která kromě obvyklého použití slouží jako místo jejich rozprav. Odehrává se tu vtipný dialog tří povahově odlišných hrdinek, řešících veskrze ženské problémy a mindráky. Hra se ovšem dotýká v dnešní době důležitého problému postavení ženy v mužsky orientovaném světě, který ovlivňuje nejen pohled společnosti na ženy, ale také její pohled na sebe samu.

Alice Nellis také není ve svém oboru neznámým nováčkem. Je známá jako režisérka dokumentárních a také celovečerních hraných filmů. Na svých dílech se podílí i scénáristicky a k filmu ´Výlet´ napsala také texty písní. Z jejích divadelních inscenací můžeme uvést např. ´Hra o dvou postavách´ (Studio Rubín Praha), ´Lidský hlas´(J. Cocteau, Černá labuť), ´Když tančila´ ad. V lednu letošního roku měla v Divadle Bez zábradlí premiéru inscenace hry Eugena O´Neilla ´Cesta dlouhým dnem do noci´.

Jediné představení této inscenace v divadle Oskara Nedbala si nenechte ujít v neděli 12.března v 19 hodin.



Svatava Šmejkalová

Žádné komentáře: