pondělí 3. března 2008

Pokání (Atonement)

Velká Británie/ Francie 2007, 130minut
Režie: Joe Wright
Scénář: Ian McEwan, Christopher Hampton
Kamera: Seamus McGarvey
Kostýmy: Jacqueline Durran
Hudba: Dario Marianelli
Piano: Jean-Yves Thibaudet
Premiéra v ČR: 31. 1. 2008
hrají
Cecilia (Cee) Tallis: Keira Knightley
Robbie Turner: James McAvoy
Briony Tallis: Saoirse Ronan (13), Romola Garai (18), Vanessa Redgrave (60 let)
Lola Quincey: Juno Temple
další: Brenda Blethyn, Benedict Cumberbatch, Alfie Allen,


Po úspěšné adaptaci Jane Austenové a jejího díla Pýcha a předsudek, přichází režisér Joe Wright na scénu se snímkem Pokání, ve kterém se opět spolehl na výborný herecký výkon Keiry Knightley.

Film nominován na sedm Oscarů a oceněn Zlatým glóbem byl natočen podle knihy Iana McEwana. Jedná se o příběh dvou milenců, jejichž život a osud změnil výmysl a bujná fantazie třináctileté dívky a také 2. světová válka. Autor zde popisuje vnitřní duševní pochody malé slečny Briony, která nechápe aasi ani nechce chápat potlačovanou vášeň a lásku své starší sestry Cecilie a syna správce Robbieho. A jak i sama později říká, vypráví o dívce, která z okna své ložnice vidí něco, o čemž si myslí, že to chápe, ale nechápe.

Děj začíná roku 1935 v sídle vysoce postavené anglické rodiny. Celý příběh prolíná skvělá instrumentální hudba doplněná cvakáním psacího stroje, který vždy přináší něco zlomového. (Dario Marianelli obdržel Oscara za svou hudbu.) Právě dopis napsaný Robbiem na psacím stroji změní další události v ději a také i díky němu je později křivě obviněn Brionou ze znásilnění její sestřenky Loly.

V tomto snímku se objevují v podstatě dva děje, jeden příběh vyprávěný slečnou Brionou , výmysl dovedený až do absurdity a druhý příběh, který vidí sám divák, to, co se skutečně děje. Velice zajímavá je také retrospektivnost díla. Časté navracení z přítomnosti do minulosti a tak stále dokola nám pomáhá chápat filmový děj, který je jakoby rozdělen do tří částí. Do domu, kde to všechno začalo, evakuaci u Dunkerqueu a nakonec na francouzský venkov.

Jako zajímavost z filmu bych ráda uvedla akční scénu z Dunkerqueu, která byla natočena na pláži v Redcaru a kterou filmaři zachytily v jediném záběru. Účastnilo se jí neuvěřitelných 2000 komparzistů, a to většinou přímo obyvatelé Redcaru.

Toto dílo určitě stojí za zhlédnutí. Nejen umělecký zážitek z díla, prolínání časů, vhodně zvolená hudba, chvilky překvapení, ale i výborně propracovaný scénář vás dokáže uchvátit. Nejedná se o laciné romantické dílo, nemusíte tudíž předpokládat žádný „happy end“. Mě samotnou zakončení překvapilo... Nechte se překvapit i vy.

Pokání, milostný, válečný, dramatický či romantický příběh o tom, jakou sílu může mít pouhé lidské slovo, žárlivost, láska, svědomí, odpuštění, pocit viny, i jak se může proměnit pravda.

Určitě se také podívejte na originální stránky filmu www.atonementthemovie.co.uk



Kateřina Vlčková

Žádné komentáře: