neděle 2. března 2008

Nejprestižnější filmová cena putuje do Česka

Česká zpěvačka a pianistka Markéta Irglová a irský hudebník Glen Hansard získali Oscara za nejlepší filmovou píseň loňského roku. Markéta, dvacetiletá rodačka z Valašského Meziříčí, byla oceněna společně s Glenem za píseň Falling Slowly, kterou spolu nazpívali pro film Once.

Markéty cesta za hvězdným oceněním v podobě Oscara začíná už v jejích třinácti letech, kdy se seznamuje díky aktivitám svého otce s irskou skupinou The Frames a s jejím frontmanem Glenem Hansardem, který ji, bez předchozího upozornění, vytáhne hned následující den po jejich seznámení z publika při koncertu skupiny ve Valašském Meziříčím a Markéta je tak nucena zpívat společně s ním a jeho kapelou na pódiu před zraky nemalého obecenstva. Od té chvíle se Markéta s Glenem pravidelně vídají a spolupracují. Právě Glen ji loni nabídl, jestli by si s ním nechtěla zahrát jednu z hlavních rolí v nízkorozpočtovém filmu Once od režiséra Johna Carneyho, protože si byl dobře vědom jejího pěveckého talentu, a Markéta přikývla.Irglová v irském filmovém melodramatu ztvárnila roli české emigrantky, která se setká s dublinským pouličním muzikantem, jehož si zahrál právě Hansard. V týdnu nabitém událostmi, kdy společně píšou písničky, zkoušejí a nahrávají ve studiu, se do sebe zamilují. Ale jejich láska má zůstat nenaplněna.

Irglová se díky této herecké a pěvecké příležitosti dostala do neuvěřitelného mediálního kolotoče a film ji vynesl nevídanou popularitu i mezi hoolywoodskými celebritami. Nejen, že se film Once stal jedním z nejúspěšnějších snímků loňského roku, ale zařadil se i do první desítky celosvětově nejvýdělečnějších filmů z hlediska vložených investic a byl nominován na několik prestižních cen. Film získal v kalifornské Santa Monice cenu pro nezávislé snímky Spirit Awards v kategorii nejlepší zahraniční snímek, dále byl nominován na ceny Grammy v kategorii nejlepší soundtrack za album s písněmi k tomuto snímku a v kategorii nejlepší filmová píseň za skladbu Falling Slowly, ale ani jednu z těchto nominací neproměnil. Přesto především pro Markétu znamenaly tyto nominace úspěch. Vzhledem k tomu, že má autorský podíl na desce i písničce, jednalo se o skutečně první nominace na Grammy v historii české populární hudby.

Největší úspěch ale přišel až později 24.2. 2008., kdy se vyhlašovaly v hollywoodském Kodak Theatre prestižní filmové ceny Oscary, ve kterých byli oba hudebníci nominováni v kategorii nejlepší filmová píseň za svou baladu Falling Slowly. Jejich vítězství předvídali i američtí filmoví kritici, takže když známý herec John Travolta vyhlašoval vítěze v kategorii nejlepší filmová píseň, nebylo velkým překvapením, že se jím stala právě titulní píseň z filmu Once. Pro Markétu i pro Glena toto ocenění znamenalo velký úspěch a pocit štěstí si náležitě vychutnali. Děkovnou řeč nejprve pronesl pouze Glen, protože vinou organizátora byla nedopatřením spuštěna znělka, která ukončovala děkovné projevy, a tak Glen s Markétou opustili pódium, aniž by své pocity mohla veřejně vyjádřit také Markéta. Avšak pořadatel mnohé překvapil, když později uznal svou chybu a umožnil Markétě svou děkovnou řeč dodatečně pronést, což ocenila nejen ona, ale i přítomné publikum. Markéta svým projevem sklidila velký úspěch i v řadách kritiků a proto nebude od věci, si ho zde připomenout v české verzi. "Zdravím všechny a hlavně chci moc poděkovat. Je to hrozně velká věc, nejen pro nás, ale pro všechny nezávislé hudebníky a umělce, kteří tráví většinu svého času bojem a ten fakt, to, že tu dnes večer stojíme a můžeme držet tohle, je důkazem, že bez ohledu na to, jak bláznivé jsou naše sny, je to možné, a víte, je to fair play pro ty, kteří se odváží snít, a nevzdávejte se, a tahle píseň byla napsána z pozice naděje a naděje nás nakonec všechny spojuje bez ohledu na to, jací jsme, a takže díky všem, kdo nám na té cestě pomáhali, děkuji vám."

Markétě se tímto výjimečným úspěchem otevřela cesta do hudebního světa a má před sebou jistojistě slibnou kariéru. Nyní společně s Glenem zůstává v Americe, kde nepřetržitě koncertují. Irglová je však žádaná i u nás v České republice, kde je nominována na objev roku v cenách Anděl udělovaných Akademií populární hudby, které se budou udílet 3. dubna v pražské O2 Aréně.



Hana Buzková

Žádné komentáře: