pondělí 24. března 2008

Futurama: Bender´s Big Score

Po dvouleté odmlce vysílání animovaného seriálu z daleké budoucnosti přichází několik celovečerních filmů, které budou na sebe navazovat a budou v podstatě představovat šestou řadu seriálu. První film z této řady, Bender´s Big Score, již vyšel.

Hlavním tvůrcem Futuramy je Matt Groening, u nás známý především oblíbeným seriálem The Simpsons. Futurama v sobě nezapře satirický humor komentující společnost a lidské typy, které ji utváří – tak jak to známe ze Simpsonových. Oproti nim si ale Futurama dovoluje ostřejší vtip a bizarnější situace, propracovanější je i animace. Ačkoliv děj seriálu začíná v roce 3000, přesto je parodií především na rozmary lidstva současnosti a dnes tolik uctívaný technologický pokrok se všemi jeho negativními důsledky. Jako příklad můžeme uvést nejcharismatičtější postavu, robota Bendera, který si dopřává všech ryze lidských špatných návyků a rozkoší – je líný, libuje si v pornografii, hodně kouří, pije a rád krade.

Pro ty, co neznají seriál, nastíním trochu jeho postavy a děj: jeho hlavním “hrdinou” je Philip J.Fry, mladý bezperspektivní poslíček pizzy ve městě New York. Jednoho dne, je to zrovna na silvestra roku 1999, má doručit zásilku do cryogenické laboratoře. Tam se omylem zavře do hibernační buňky, která ho zmrazí, a vyleze z ní až o tisíc let později, 1.ledna 3000. Než se stačí vzpamatovat z šoku z nového světa kolem, potkává jednookou “pracovní poradkyni” Leelu, která mu má zjednodušit život poskytnutím kontaktu na jeho nejbližšího žijícího příbuzného a implantací čipu s určením povolání, ke kterému má nejlepší dispozice. Když se dozví, že jeho povolání, ke kterému je čipem “odsouzen” je opět nenáviděné zaměstnání poslíčka, začne před svým údělem a Leelou utíkat. Protože nemá kam jít, shání se po svém jediném známém příbuzném, na kterého má kontakt, a cestou se seznámí a spřátelí s robotem Benderem. Zjistí, že jeho nejbližší příbuzný je jeho pra-pra.pra-…synovec profesor Hubert Farnsworth, více jak stoletý bláznivý vynálezce a majitel zásilkové firmy. Ten Frye, Bendera a nakonec i Leelu (pociťující odpor ke svému povolání) zaměstná. Fry je tedy opět poslíčkem, stejně jako před tisíci lety, ovšem tentokrát u zásilkové firmy Planet Express, se kterou zažívá neobyčejné cesty po vesmíru, zároveň se marně snaží zaujmout Leelu, do které se zamiloval. Právě na tomto kontrastním vztahu, mezi dětinským a bezambiciózním Fryem a “holkou od rány” Leelou, která se díky své zodpovědnosti stane kapitánkou vesmírné lodi Planet Expressu, je postavena řada situací, které už nejsou tak bezstarostně idylické jako v The Simpsons, zato oplývají vtipem i citem. Postupně se v seriálu objevují další zaměstnanci Planet Expressu, jamajský účetní a byrokrat Hermes Conrad, chudý a poživačný krabo-člověk doktor John Zoidberg, naivní a bohatá internistka Amy Wongová či bezvýznamný údržbář Scruffy.

A teď něco o filmu…

Film začíná schůzkou Planet Expressu, na které je oznámeno, že vysílací radou Box network (narážka na domovskou vysílaci stanici Fox) byla Planet Expressu zrušena licence, firma končí a všichni mají vyhazov. Následně zazvoní telefon a do profesora se dozvídáme, že “ti vypatlaní kreténi, kteří nás zrušili, byli sami vyhozeni za neschopnost! A nejen vyhozeni! Taky zmláceni! A pořádně! Vlastně většina z nich svým zraněním podlehla.“ Na oslavě obnoveného vysílání si Hermes Conrad nešťastnou nehodou usekne šavlí hlavu a jeho tělo je rozdrceno trupem vesmírné lodi. Jeho hlava je naložena do sklenice s roztokem, který ji udržuje při životě. (Díky tomuto roztoku žijí ve filmu i seriálu i hlavy postav ze současnosti – ať už se jedná o prezidenta Země – hlavu Richarda Nixona, nebo například skupinu Beastie Boys).

Mezitím dostává Planet Express zásilku – balíček adresovaný na nudistickou planetu. Zatímco se na této planetě posádka vyvaluje na pláži, parta tří neznámých opudivých chlapíků z místní planety z nich pod záminkou různých petic vyloudí jejich podpisy a e-mailové adresy. Díky tomu všem začne chodit na e-mail ohromné množstí spamu. Mezi množstvím spamu jsou i známé senzace typu: „vyhráli jste ve španělské národní loterii, zemřel váš bohatý příbuzný, kterého jste jediným dědicem, staňte se bohatým sledováním porna, pořiďte si zaručená antidepresiva atd., stačí zveřejnit pár osobních údajů a číslo vašeho účtu.“ Protože je Hermes neschopný své funkce kontroly rizika svěřování osobních údajů, všichni včetně profesora těmto podfukům naletí a přijdou o veškerý majetek společnosti Planet Express. Podfoukli je nudističtí chlápci z pláže, kteří mají v plánu podvodně získat celou planetu.

Bender, kterému byl při stahování porna zákeřně nainstalován poslušnostní virus je zcela v moci nových pánů a plní veškeré jejich rozkazy. Mimozemští podvodníci mají zvláštní senzorický orgán – čmuchátor – kterým velice senzitivně čichají informace. Díky němu objeví na Fryově těle tetování, které ukrývá kód, díky kterému lze cestovat v čase. Podfukáři toho samozřejmě využijí – i přes varování, že paradoxy způsobené časovými přesuny můžou způsobit trhlinu časoprostoru a apokalypsu vesmíru. Bendera pod vlivem viru vyšlou do minulosti na kořistnou výpravu krást všechny cenné artefakty historie Země. A aby nebylo časového kódu použito někým jiným, musí být Fry zničen. Na poslední chvíli se mu podaří utéct před smrtí zpět do roku 2000, kde potkává své vlastní já v hibernační buňce a Bendera, který byl vyslán novými pány Planet Expressu, aby Philipa J. Frye „terminoval.“

Jak je to dál? Zjistěte si sami…Následuje boj o záchranu Země i vesmíru před nudistickými okupátory, virem-oddaným Benderem a časovými paradoxy. To vše s ironickými vtípky, bojovými scénami parafrázujícími Terminátora či Hvězdné války, i dramatickými mezilidskými (a meziplanetárními) vztahy.

Je patrné, že tvůrci měli trochu problém s čtyřnásobnou stopáží oproti seriálu. Děj neprobíhá tak tryskně a s takovou četností šprýmů, jak bylo zvykem, ale je skutečně dobře vymyšlen, s nadsazenou absurdní zápletkou a vysvětluje ledaccos, co se v seriálu mihlo jenom mimochodem. Proto dopřeje mnohá překvapení těm, co viděli předchozích pět řad seriálu. Vážná témata, která jsou spojena s našim stoletím, jako jsou internetové zločiny nebo ekologie, jsou podána jak komediálně, tak varovně. Je to film pro pobavení se nad naší vlastní dobou a jejími chybami.



Jan Procházka

Žádné komentáře: