pátek 7. března 2008

Česká kultura a ministerstvo?

Už jen slovo kultura nám naznačuje, že jde o dost široké pojetí této oblasti. Jelikož kultura podle antropologických výzkumů utváří svým způsobem naše podvědomí, životní měřítka a hlavně ovlivňuje život nás samotných v celkovém pojetí...Kulturní podvědomí je pro jakýkoliv národ důležitým k vývoji a podle kulturní úrovně dané země také poznáme její „vyspělost“. Proto bychom kulturním rubrikám měli podle všeho věnovat dostatečnou pozornost..

Pojmem kultura je tedy míněn celkový způsob života. Ale co pojem politická kultura? Když jsem zavítala na internetové stránky Ministerstva kultury a do očí mne „uhodilo“ slovo politika, zachvátila mne jakási beznaděj... viz. průběh volby prezidenta České republiky pro období od roku 2008-2013. Co se během volby událo už naštěstí není potřeba komentovat, každý si vůči chování české vlády vytvořil „svůj obrázek“. Pokud tedy jde o politickou kulturu u Nás, je žalostně na dost nízké úrovni a to by se mělo začít řešit! Orgánem, který by se tím měl převážně zabývat jest Ministerstvo kultury. V současnosti financuje kulturu 0,75% z HDP, což je zatím nejvyšší procento, jenž se objevilo ve financování Naší kultury za posledních X let. Tímto procentuálním vyjádřením je ale také prezentován vztah České republiky a jejího obyvatelstva k Naší kultuře. Většině se to bude zdát asi jako dost přemrštěné vyjádření, avšak je to tak...

Přístup a starost státního systému o kulturu všeobecně, o kulturní dědictví a ostatní oblasti kultuře blízké, by byl jistě na velice dlouhou rozpravu. Samozřejmě je nutné podotknout, že za posledních pár let se stav udržování kultury a jejích oblastí podstatně zlepšil. Aktivnějším prosazováním ochranných opatření vůči našim kulturním památkám a dalším oblastem se zlepšil celkový přístup lidí. Možná by se měl naplánovat účinnější a strategičtější koncept managementu kultury, v němž by se měli pohybovat jen samí „vzdělanci z oboru dějin a managerství“, kteří však mají bezprostřední zájem o kladnou změnu a hlavně mají pouto ke kultuře, umění a dalším oblastem s tím spojených.. Podle mne zde nehraje vůbec žádnou roli politický vliv na obor, ale lidé kteří k němu mají velice kladný vztah a kulturní oblasti velice rozumí jak teoreticky, tak i zajisté z vlastní praxe..

Oproti 90.letem dvacátého století je nynější situace klidná. V devadesátých letech se totiž vedly neustálé rozpory mezi odporem k tehdejší kulturní politice a mezi potřebou kulturní systém radikálněji změnit. Svým způsobem situace přetrvává, ale přístup a různé koncepce přispívají k ustálení nejen „omývaného tématu“ kulturní diverzity.. Na internetových stránkách Ministerstva kultury se můžeme dočíst o několika důležitých studiích, jenž přispěly k řešení vztahu státního systému ke kultuře a dalším oblastem. Vřele doporučuji jako literaturu před spaním.



Monika Cestrová

Žádné komentáře: