pondělí 24. března 2008

Červenému trpaslíku je 20 let

Červený trpaslík se stal za dobu svého vysílání fenoménem. Vznikl ve Velké Británii v roce 1988. V roce 1994 získal cenu Emmy, přestože trvalo 2 roky než se někdo ujal scénáře a začal natáčet. Důvodem bylo právě žánrové zařazení – sci-fi sitcom.

Neznám nikoho, kdo by tento sitcom neznal, znají ho dokonce i ti, kteří humor Červeného trpaslíka zrovna nevyznávají. Pro ty, kterým by přece jenom tento seriál nic neříkal, je zde malé přiblížení. Červený trpaslík jë těžařská loď, která po jaderné katastrofě na palubě bloudí vesmírem. Jediný kdo přežil je nejposlednější člen posádky David Lister (v době katastrofy byl ve stázi a byl probuzen až za 3 miliony let, kdy radiace nebyla už nebezpečná). Další členy posádky tvoří Arnold Rimmer (hologram, kterého stvořil lodní počítač Holly, aby se Lister nezbláznil ze samoty), Kocour (Felix sapiens, který se vyvinul z březí kočky, která byla na palubě) a posledním členem je Kryton (sanitární android, kterého najdou na ztroskotané lodi. Cílem posádky je dostat se zpět a planetu Zemi.

Kouzlo seriálu spočívá především v konfrontaci povah jednotlivých postav, které jsou dovedeny do naprostého extrému. Od pivní skauta a povaleče, přes naprostého narcistu, sebestředného egoistu až po mírně psychotického puntičkáře. Významným prvkem je také ironie, už jenom například to, že posledním člověkem ve vesmíru je právě Lister, jehož cílem není nic jiného než se pořádně „zkalit“. Je to úžasná parodie na všechny filmy i seriály s tématikou posledních zbývajících osob lidského druhu, kteří jsou většinou vědci, nebo mají téměř dokonalý charakter.

O tom, že tento seriál si našel své příznivce u nás svědčí nejen množství internetových stránek (např. www.cervenytrpaslik.cz ), ale také Trpaslicon – Festival britského humoru, sci-fi a fantasy, který nese název právě po tomto seriálu (trpaslicon.cervenytrpaslik.cz). V letošním roce proběhl již 6. ročník. Kromě přednášek a promítání Červeného trpaslíka se zde můžeme setkat i s jinými britskými seriály jako např. Velkovlak, Partička IT, Jistě pane ministře, Haló haló a mnoho dalších. Všechny tyto seriály spojuje dokonalý britský humor, i když pokaždé jinak pojatý.

Michaela Dubová

Žádné komentáře: