pondělí 31. března 2008

Avantgarda o mnoha médiích, Josef Bartuška a skupina Linie 1931-1939

Publikace je vydána Obecním domem v roce 2004, u příležitosti stejnojmenné výstavy. Autorem koncepce publikace a textů je Jaroslav Anděl ve spolupráci se Zdeňkem Stolbenkem.

Jedná se o knihu představující českobudějovickou avantgardní skupinu Linie působící ve 30.letech. Přestože je tvorba jejích hlavních členů významnou součástí meziválečné avantgardy, nedostala se do příliš širokého okruhu povědomí, ba dnes, je téměř zapomenutou. Přestože 70. a 80. léta zaznamenala publikační snahu o zveřejnění jejich uměleckých činností, nikdy ne s úplnou správností či pravdivostí v interpretaci a výběru děl.

Hlavním představitelem byl Josef Bartuška, který se bezesporu staví mezi nejvšestrannějším členům skupiny, podobně jako také Karel Valter, Oldřich Nouza, Karel Fleischmann a Emil Pitter. K dalším představitelům patří Ada Novák, Richard Langer, Jiří Linhart, Miroslav Haller, Miloš Mühlstein, Josef a Rudolf Stejskalovi. Potřeba je také zmínit, že většina tvůrců povoláním učitel, byla částečnými či úplnými autodidakty. Vysoké umělecké školy absolvovali pouze Emil Pitter, Richard Langer a Áda Novák.

Linie měla tak jako i jiné skupiny svůj program, v prvé řadě publikace stejnojmenného časopisu a pořádání výstav. Zabývala se mnohými uměleckými obory jako grafika, fotografie, film, architektura, hudba, tanec, divadlo, literatura a rozhlasová tvorba. Jejím specifikem je tedy multimedialita a právě důraz na dialog médií. V jiném kulturním klimatu a době dala by se skupina Linie zařadit k podobě Devětsilu.

Jednotlivá díla autorů nejsou dnes z velké většiny dochována, nepřízní bylo v prvé řadě válečné období a nezájem muzeí, jež vedlo k ničení a ztrátě děl v soukromých sbírkách. Druhou nepřízní byla také povodeň v roce 2002, které zničila velkou část scénických návrhů Emila Pittera z archivu Jihočeského divadla.

Snaha Linie byla přinést svět do jižních Čech, otevřít cestu, vizi moderního života, všemi možnými uměleckými prostředky vyjadřovala vztah ke světu. Důležité téma byl poměr mezi pariférií a centrem, stejně jako tragické fenomény moderní civilizace(totalitní ideologie, holocaust). Činnost skupiny byla přerušena s nástupem války roku 1939, své oběti si bohužel vyžádala i v ředě jejích členů.

Posláním skupiny je reakce na kulturní dění v republice, regionu, ale také v každodenním životě. Univerzálnost zaměření přinášela krom umělecké moderní tvorby také reakce na soudobá média, politiku a oblast sociální.


Magdalena Borovková

Žádné komentáře: