úterý 11. března 2008

Arsinoé Královna Egypta - Maria Regina Kaiserová

V této knize je vyprávěn příběh z doby, kdy Egyptu vládli faraóni společně s bohy. Autorka knihy se zaměřila na rod Ptolemáiů.

Příběh je plný nejrůznějších zápletek diky, kterým není pro čtenáře nudným a nezajímavým.

Samotný příběh nám vypraví Barillis, nevlastní sestra Arsinoé, Kleopatry a obou Ptolemaiů,také se jim říkalo Velký a Malý Maio. Barillis, je jediné nemanželské dítě krále Auletose Ptolemaia,které nebylo hned po narození zabito. Barillis žije společně se svými bratry a sestry v paláci a dostává se ji stejné výchovy a vzdělání, jako by byla právoplatnou dědičkou na trůn.

Barillis píše tento příběh již ve stáří,při vzpomínání opět prožívá události,které ji během života potkaly. Začíná příběh slovy: „Příběh, který sepisuji,pojednává především o mé sestře Arsinoé.Je nerozlučně spojen s životem úspěšnější sestry Kleopatry, a je to také příběh Gaia Julia Caesara a Marka Antonia.“

Vzpomíná na nejrůznější vyhnanství, které ji během života se svou rodinou prožila. Dále popisuje nejrůznější zajetí, ve kterých byla především s Arsinoé,mnohdy jim šlo opravdu o život.Neopomene, ani svou životní lásku,která zůstává bohužel nenaplněna. Barillis milovala celý svůj život svého bratra Velkého Maia, který se stal po smrti svého otce Ptolemaia XII novým vládcem Egypta společně se svou setrou Kleopatrou.Barillis ho nepřestala milovat ani po jeho a Arsinoině popravě,kterou nařídila Kleopatra,protože by ji mohli ohrozit v jejím vládnutí Egyptu.

V závěru knihy jsou rozpleteny nejrůznější zápletky vzniklé během příběhu.Díky,kterým čtenář nevyjde z údivu, ani v závěru knihy.



Lada Pechová

Žádné komentáře: