úterý 6. května 2008

ODĚVY PĚTI STOLETÍ

Od 1. 5. do 31. 5. 2008 se na hradě Sovinec opět koná výstava historických oděvů Veroniky Kulové. Právě nyní mají tedy návštěvníci tohoto kouzelného hradu možnost shlédnout, co bylo nezbytnou součástí oděvů v dobách minulých. Ti, kdo na výstavu zamíří budou mít jedinečnou možnost spatřit jak dámské, tak pánské oděvy, včetně spodního prádla. Návštěvník se tak přenese do doby rané i vrcholné gotiky, ale i bohaté renesance a baroka. Asi nejzajímavějšími exponáty budou zajisté ty, které jsou inspirovány dobovými obrazovými portréty. Za vidění stojí zvláště pak šaty Polyxeny z Pernštějna, které doprovázely bakalářskou práci autorky výstavy (s názvem Česká oděvní kultura 2. poloviny 16. století).
Jak z textu vyplývá, všechny kostýmy jsou dílem Veroniky Kulové. O jejích znalostech v tomto netradičním „oboru“ nelze pochybovat. Veronika se drží historických pramenů (včetně dobových vyobrazení – jak již bylo zmíněno), podle nichž pak kostým ušije. Smysl pro detail patří také k jedné z jejích silných stránek. U některých kostýmů se můžeme i dovědět, že jsou šity ručně. Dalším prvkem, který vytváří identičnost, je snaha ušít kostýmy z materiálu, který je nejpodobnější tomu původnímu. Všechny kostýmy jsou navíc funkční a jsou využívány při tanečních i šermířských vystoupeních historické skupiny Gloria, jejímž členem Veronika je.
A co tedy mohou návštěvníci konkrétně vidět a na co se těšit? Raně gotický dámský kostým – surcotte i bliaud, raně gotický pánský kostým, dámský kostým vrcholné gotiky, renesanční italské šaty inspirované Veronesovým obrazem "La Bella Nani", již zmíněné šaty inspirované Polyxenou z Pernštejna a další. Vystavovány nebudou jen dvorské a honosné kostýmy, ale také ukázky kostýmů z venkovského prostředí ( např. šaty venkovanky z druhé poloviny 16. století).
Snad každý z nás chtěl nejméně jednou vědět, jaké to je nosit šaty, které nosili nejvýznamnější šlechtici a šlechtičny celé Evropy. Na hradě Sovinec máte právě jedinečnou možnost si alespoň prohlédnout některé z vysněných šatů. Výstava Veroniky Kulové na vás dýchne svou atmosférou nejen šlechtických dobových garderob. Nechte se tedy zlákat návštěvou do módy dob minulých.

Marcela Vodrážková

Žádné komentáře: