neděle 13. dubna 2008

Buškův hamr


Při jednom rodinném výletu jsme navštívili jeden z mnoha hamrů, který je technicky funkční. Jmenuje se Buškův hamr po svém posledním majiteli. Buškův hamr, se nalézá v blízkosti městečka Trhové Sviny, jižně od Českých Budějovic v podhůří Novohradských a Slepičích hor. Při příchodu na hamr se ocitáte pomalu v jiném světě. Celé stavení je nenásilně umístěné při okraji lesa, který ho chrání.Díky Klenskému potoku, který tu protéká a lesu je zde příjemné ovzduší.

Hamr je rozdělen na tři části: na obytnou, technickou-kovárnu a na stodolu.


Obytná část budov hamru je zařízena lidovým nábytkem z Doudlebska a jsou zde i ukázky místní keramiky, podmaleb na skle a dobového zařízení z přelomu 18. a 19. století. V obytné části je také umístěna funkční pec s udírnou, která zároveň vytápí všechny obytné místnosti. Zde se také ukazují nejrůznější stará řemesla například: paličkování, tkaní, malba na hedvábí, drátkování,výroba obrázků z rybích šupin a další.

Technická část hamru je plně funkční a při návštěvě je možné spatřit v chodu jak buchar tak i výheň s dmychadly a brus. Veškeré toto zařízení je, za příznivého stavu vody v Klenském potoce, poháněné třemi mohutnými dřevěnými vodními koly. K přívodu vody na kola slouží hamru uměle vybudovaný náhod s přepadovou vodní kaskádou. Součástí expozice výrobní části hamru je i jedinečná kolekce nářadí hamerníka. Tyto nástroje si každý z hamerníků vyráběl ve značně svérázných úpravách. Úpravy nářadí se řídily druhem výrobků, které převládaly v produkci dané hamru.

Stodola hamru je dnes upravena s části na jednoduchou kuchyň kterou ohraničuje pult a na prostor, kde jsou rozmístěny dřevěné stoly a lavice, kde za nepříznivého počasí je příjemné posezení. Zde se dá shlédnout dokumentární film o řemesle hamerníků. Za slunečného počasí je krásné posezení před stodolou.

Myslím si, že toto místo určitě stojí za návštěvu, dozvíte se zde některé zajímavosti ze života našich předků a každý si tady najde to co ho zajímá.

Lada Pechová


Žádné komentáře: